Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές/τριες των τμημάτων  Α΄ ,  Β1 και Β2 του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το χωριό Σμάρι. Εκεί μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και γυναίκες του χωριού μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά!!

Οι μικροί μας μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία αυτή τη φορά να ξεναγηθούν σε μια εντυπωσιακή έκθεση με θέμα ‘’Ποιμενική ζωή: φύση – τέχνες –παράδοση’’. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε  ένα παραδοσιακό σπίτι και τα παιδιά είδαν πώς ήταν διακοσμημένο. Τι  μαγειρικά σκεύη και εργαλεία χρησιμοποιούσαν τότε; Πώς ήταν η αποθήκη τους; Πώς μετέτρεπαν το μαλλί σε υφαντό;  Ήταν μερικά από αυτά που ανακάλυψαν σε αυτή τη σύντομη επίσκεψη. Έπειτα, η  βόλτα μας στα σοκάκια του χωριού μας οδήγησε σε μια αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου. Εκεί , αφού διαβάσαμε το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου ‘’Ο Μύθος της Αριάδνης’’, εξασκηθήκαμε  στην τέχνη της υφαντικής με έναν διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας χαρτί και πολύχρωμες κορδέλες!!

Με όλα αυτά όμως τα παιδιά πείνασαν …Έτσι μεταβήκαμε σε ένα άλλο σημείο του χωριού , όπου εκεί αφού τα παιδιά ζύμωσαν, έψησαν και γεύτηκαν με πολλή όρεξη παραδοσιακά τηγανιτά καλιτσούνια. Καθώς πλησίαζε η ώρα της επιστροφής , κάναμε μια τελευταία στάση στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού . Τα παιδιά γνώρισαν και έπαιξαν ένα παλιό παιχνίδι το ‘’Ντελί’’. Στο τέλος οι μικροί μας μαθητές /τριες παρακολούθησαν τη διαδικασία αρμέγματος.

Μικροί και μεγάλοι έμαθαν, διασκέδασαν και ταξίδεψαν μέσα από τα μονοπάτια της παράδοσής μας!!